Galerie AdK

Chris de Bueger

Chris de Bueger (1948) woont en werkt in Amsterdam. Een hoog voormalig schoollokaal, met een volle wand noorderlicht ramen is zijn atelier. Op tien jaren na, toen hij docent was op twee kunstakademies, werkt Chris de Bueger dagelijks, vanaf zijn twintigste, in dat atelier in Amsterdam Oost. Overduidelijk en in volle omvang is er sprake van een complexe eigen beeldtaal in zijn schilderijen. Daarvan heeft hij zelf de volgende overdenkingen geschreven:

Vloedbos & Dwaalgasten

geluidloos
zelfs het waden
is onhoorbaar

op grote afstand
diep achter andere herinneringen
verscholen doemt er beeld

dat weigert expliciet te worden
al starende spiegelt het naar binnen
om eigen reden en op eigen gronden

Een schilderij beginnen dat niet is gebaseerd op waarneming, of de herinnering daaraan, is voor mij niet mogelijk, wel is het fijn als het werk na voltooien ver weg is van de werkelijkheid dan mag ook de niet bestaande wereld meedoen.

Een aanleiding wordt versterkt als je het een tijdje meedraagt. Bij de eerste aanzet om het te verbeelden lever je de aanleiding in en als het werk je niet iets (anders) brengt ben je armer, maar wijzer.

We moeten de lat zo hoog leggen dat we er onderdoor kunnen wandelen.

Een zeer persoonlijke aanleiding is een noodzakelijk begin dat meer betekenis krijgt als je het gaandeweg een groter bereik weet te geven.

Intens waarnemen vergroot de kans op een interessant beeld.

Voor de ontwikkeling van je werk is het beter dat een nieuw werk je als een wildvreemde voorkomt dan als een oude bekende.

De samenhang van een oeuvre wordt duidelijk als het is afgesloten. Tot die tijd geen paniek over de eventuele veelvormigheid.

In plaats van de ijdelheid van een allesoverheersend handschrift is het boeiender de handen wat af te remmen en elk item op het werk een eigen gezicht te geven.

Titels kunnen de betekenis van een werk eenduidiger maken. In betekenis geven doet de toeschouwer niet onder voor de maker, het is dus verstandig de kijker als evenwaardig te beschouwen.

Atelierfoto Chris de Bueger

Recent werk

Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2019, Chris de Bueger
Z.T., 2019, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Z.T., 2020, Chris de Bueger
Ateliermuur 4x, Z.T., 2020, olieverf/linnen, Chris de Bueger

Terug naar alle kunstenaars

This site is protected by reCHAPTA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply